Op zondag 10 juni zal in Voorhout, Oegstgeest en Leiden iets unieks plaatsvinden: maar liefst zeven belangrijke plekken uit het leven van één van de beroemdste Nederlanders in de 18 e eeuw openen allemaal tegelijk hun deuren.

Tijdens deze Open Monumentendag Special ‘De gave van Boerhaave’ kan het publiek ontdekken hoe het komt dat de uitzonderlijk begaafde wetenschapper Herman Boerhaave zoveel mensen wist te inspireren.

Het verhaal van Herman Boerhaave begint bij zijn geboortehuis in Voorhout, waar hij precies 350 jaar geleden als zoon van een arme predikant werd geboren. Dat is dan ook de aanleiding voor deze Special: in Voorhout, Oegstgeest en Leiden wordt het Boerhaavejaar gevierd. Het publiek kan op zondag 10 juni zijn geboortehuis in Voorhout bezoeken en de naastgelegen kerk waarin hij werd gedoopt, om vervolgens via zijn buitenverblijf landgoed Oud-Poelgeest naar verschillende plekken in Leiden te worden geleid: de Hortus botanicus waarvan hij lange tijd directeur was, Boerhaaves voormalig woonhuis aan het Rapenburg, het Rijksmuseum Boerhaave en ten slotte zijn grafmonument in de Pieterskerk.

Leiden is de stad waar de jonge predikantszoon zich tot een veelzijdige wetenschapper ontwikkelde. Aan Universiteit Leiden werd Boerhaave hoogleraar botanie, geneeskunde én scheikunde. Boerhaave was zo populair dat men zelfs vanuit China en Rusland naar de sleutelstad reisde om colleges van hem te volgen. Brieven met de simpele adressering “aan de heer Boerhaave, geneesheer in Europa” kwamen naar verluid zonder problemen op het juiste adres aan.

Op de diverse locaties die een sleutelrol speelden in het leven van Herman Boerhaave staan op zondag 10 juni gidsen klaar om het publiek allerlei ins en outs over het betreffende pand én “het orakel” Boerhaave te vertellen. Ook wordt op verschillende plekken kunst tentoongesteld die verband houdt met één van Boerhaaves specialismen: botanie. Boerhaave zal zelfs in levenden lijve te ontmoeten zijn.

In Voorhout vindt bijvoorbeeld tussen 10.00 en 11.00 uur de doop van de plant Agapanthus africanus ‘Herman Boerhaave’ door burgemeester C. Breuer onder muzikale begeleiding van het Voorhouts Kamerkoor plaats. Tevens zijn Het Boerhaavehuis, de bijbehorende tuin en de Kleine Kerk te bezichtigen.

Reserveren voor de Special is niet nodig; iedereen kan De gave van Boerhaave op 10 juni bezoeken. Meer informatie is te vinden op https://www.openmonumentendag.nl/de-gave-van-boerhaave/.

Bekijk de Folder Boerhaave Special – (PDF)

Categorieën: Nieuws